Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Τ.Α.Κατσαρός "Μια απόφαση, μάχομαι μέχρι το τέλος", Θεσσαλονίκη 1946-47, Αντάρτικο Πόλεως, Στενή Αυτοάμυνα, Ο.Π.Λ.Α. , Ντοκουμέντα, β' έκδοση.

Αυτή την ανάρτηση τη χρωστάω εδώ και πολύ καιρό. Ας με συγχωρέσει ο συγγραφέας που άργησα τόσο αλλά και που δε θα παρουσιάσω το βιβλίο του όπως γίνεται συνήθως.

Διότι ήταν η πρώτη φορά που παρακολούθησα έστω και από μακρυά την περιπέτεια ενός βιβλίου μέχρι να εκδοθεί. Την αγωνία του συγγραφέα, τη δουλειά στις διορθώσεις με τις ποικίλες λεπτομέρειες, τα συνεχή τρεξίματα. Έχω σχεδόν ξεχάσει τι μήνας και τι χρονιά ήταν που ο Τάσος μου είπε "θα ξαναβγάλω το βιβλίο". "Θα είναι και πιο συμπληρωμένο" μου είχε πει.

Ο καιρός περνά. Ο συγγραφέας με παίρνει τηλέφωνο. Τον παίρνω κι εγώ τηλέφωνο κάπου-κάπου. Μου εξιστορεί τις περιπέτειες με τους εκδότες, τις τελευταίες λεπτομέρειες, τι θα γίνει με τούτο, πως θα μπει το άλλο.......

Οι μήνες πέρασαν, και έφτασε ο Σεπτέμβρης του 2011. Είναι βράδυ. Η πόλη έχει αρχίσει να ξεπλένεται από τη θερινή ραστώνη. Η πόλη είναι γεμάτη, είναι απόγευμα και ο κόσμος μουδιασμένος που επέστρεψε στη μίζερη καθημερινότητα περπατάει στους δρόμους. Δεν έχει σημασία ποια είναι η πόλη και ποιο ήταν εκείνο το απόγευμα. Μια παρέα μαζεύεται κάπου. Χαρές, γέλια, συζητήσεις. Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν "θερμό". Είχε "πλατείες", είχε αγανακτισμένους και "αγανακτισμένους", είχε συγκρούσεις, είχε νέα μέτρα. Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Σε λίγα λεπτά φτάνει και ο Τάσος. Κουβαλάει το πρώτο πακέτο. Μας δίνει από ένα. Το ξεφυλλίζουμε, του δίνουμε συγχαρητήρια. 

Διαβάζω τον επίλογο. "Είσαι εντός "γραμμής" μάλλον" του λέω για να τον πειράξω κι εκείνος χαμογελάει. Μάλλον καταλαβαίνει και συνεχίζει. Ξαναθυμόμαστε παλιές ιστορίες. Ο Αλβανός Ακίνδυνος, η Ο.Π.Λ.Α., η Στενή Αυτοάμυνα, ο εμφύλιος, τα πρόσωπα...Εκείνος ήταν τάδε που συμμετείχε εκεί και ο άλλος έκανε εκείνο, αυτός είναι ο γιος του τάδε που τότε ήταν σε εκείνο και στο άλλο και στο παράλλο.Λεπτομέρειες σημαντικές ή ασήμαντες, ο καθένας τις παίρνει όπως θέλει. "Μα καλά δε διάβασες την προηγούμενη έκδοση;" με ρωτάει σε κάποια στιγμή ο Τάσος. "Που να προλάβω ρε Τάσο, απλά το ξεφύλλισα" του απαντάω, "με τόσα βιβλία στο περίμενε, τι να πρωτοπρολάβω; Πιο πολύ χρόνο τρώω να τα ψάχνω παρά να τα διαβάζω Αλλά ούτως ή άλλως περίμενα τη νέα έκδοση. Να είναι πιο ολοκληρωμένα τα πράγματα!". Ο συγγραφέας με κοιτά με απορία για τις δικαιολογίες μου. Αναγνωρίζω βέβαια ότι δεν είναι και το "κομψότερο" πράγμα που μπορεί να πει κανείς σε ένα συγγραφέα. 

Μετά όμως η συζήτηση απλώνεται. Όλοι συμμετέχουν. Απόψεις συγκρούονται, γεγονότα πρόσφατα σχολιάζονται μπύρες ρέουν στα ποτήρια, τις φωνές διαδέχονται τα γέλια, ερωτήσεις γεννιούνται."Τι να κάνουμε, τούτο για 'κείνο; Είναι λύση αυτό, είναι πρόταση το άλλο; Μπορούμε έτσι, μπορούμε αλλιώς; Μπορούμε;;;;;;;" Η νύχτα σβήνει σιγά-σιγά. Το βιβλίο αφήνεται στην άκρη αλλά δε ξεχνιέται. Απλά (ξανα)ξεκινά το ταξίδι του...

Η δεύτερη λοιπόν έκδοση του βιβλίου του Τάσου Κατσαρού "Μια απόφαση, μάχομαι μέχρι το τέλος"  (στίχος που "σιγοτραγουδούσαν οι κουρασμένες φωνές των τραυματισμένων πολιτοφυλάκων σε κάποιο νοσοκομείο της Λεριντά στον Ισπανικό Εμφύλιο" κατά τον συγγραφέα) πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 2011 από τις εκδόσεις "Δαίμων του τυπογραφείου". Το βιβλίο διαπραγματεύεται την υπόθεση της "Στενής αυτοάμυνας", οργάνωση-συνέχεια της Ο.Π.Λ.Α. στη Θεσσαλονίκη ως αντιπερισπασμό του Δ.Σ.Ε στην πόλη κατά τον εμφύλιο. Περιγράφονται οι ενέργειες της οργάνωσης, η σύλληψή της και οι απολογίες των κατηγορουμένων στη δίκη. Η ιδέα του συγγραφέα - γιου του ενός από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της "Στενής αυτοάμυνας" και πολιτικού κατάδικου για χρόνια στη μετεμφυλιακή Ελλάδα κατόπιν, γεννήθηκε όταν πριν από 10 περίπου χρόνια βρέθηκε ένα σημαντικό αρχειακό υλικό σχετιζόμενο με την υπόθεση. Σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς κομμάτια από το βιβλίο και κυρίως την απολογία του Αλβανού Ακίνδυνου. Μέσα από την απολογία του - που ουσιαστικά ήταν μια καταγγελία του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος και των ξένων προστατών του - ξεδιπλώνεται όλη η πολιτική κατάσταση της εποχής. Ένας από τους συνδέσμους για να δείτε την απολογία του στο διαδίκτυο είναι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου