Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΡΞ-ΕΝΓΚΕΛΣ


Η ολοκληρωμένη αλληλογραφία των δύο ανθρώπων που σημάδεψαν το εργατικό κίνημα και έβαλαν τις βάσεις της ανάλυσης του καπιταλισμού σαν σύστημα απάνθρωπης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είναι τεράστια. Στη βιβλιοθήκη του Παντείου μπορεί να δανειστεί κανείς μια γερμανική έκδοση που ξεπερνά αν θυμάμαι καλά τους πολυσέλιδους 8 τόμους.
Στην έκδοση αυτή (έχει προϋπάρξει μια προγενέστερη έκδοση άλλων που καλύπτει διαφορετική χρονική περίοδο) βρίσκεται μια σημαντική εκλογή επιστολών μευαξύ 1844 και 1860 στον πρώτο τόμο και 1861 έως 1869 στον δεύτερο.Οι εκδόσεις "ΜΠΑΫΡΟΝ" προσπάθησαν από το 1975 και μετά να εκδόσουν μια σειρά απάντων του Ένγκελς, ένα φιλόδοξο σχέδιο σε 24 τόμους που δυστυχώς δεν ευόδωσε με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια ακόμα ο κόσμος να διαβάζει έργα του σαν "ΑΝΤΙ-ΝΤΥΡΙΝΓΚ" από τον "ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ" που με τις κάκιστες μεταφράσεις ταλαιπώρησε πολύ κόσμο.
Πρόλαβε να εκδόσει όμως 9 βιβλία ανάμεσα στα οποία το αμετάφραστο στην Ελλάδα ως τότε "Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ" σε 2 τόμους, το παρόν βιβλίο, το "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ " που επανεκδοσε πριν απο 5 χρόνια και μια μικρη συλλογή με τον τίτλο "ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ" σε 2 τόμους (ο δεύτερος δεν εκδόθηκε ποτέ).
Όλα τα παραπάνω είναι εξαντλημένα εδώ και χρόνια με εξαίρεση ένα μικρό αριθμό από αντίτυπα της αλληλογραφίας που έσωσα από ένα υπόγειο στο Μοναστηράκι. Ειδικά η "ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ" είναι ένα βιβλίο που ζητά πολύς κόσμος χωρίς αποτέλεσμα διότι ένα τρομερά σπάνιο και πανάκριβο όταν βρίσκεται σε παλαιοβιβλιοπωλεία, ξεπερνώντας ακόμα και τα 20 ευρώ. Εδώ και 3 χρόνια ο εκδότης υπόσχεται ότι σύντομα θα το επανεκδώσει. Ωψόμεθα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου