Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Μαουρίσιο Ροσενκόφ - Νιάτο Φερνάντες Ουιδόμπρο: ΤΟΥΠΑΜΑΡΟΣ - ημερολόγιο φυλακής


Τι σημαίνει "το κράτος εκδικείται"; Τι συμβαίνει όταν μια τάξη εκδικείται την άλλη στο πρόσωπο των ένοπλων ανταρτών πόλης; Μια καλή απάντηση είναι η μαρτυρία που βγαίνει μέσα από τον βιβλίο δύο πρώην φυλακισμένων του γνωστού αντάρτικου της Ουρουγουάης, του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος-Τουπαμάρος (MLN-Tupamaros) ή απλά των Τουπαμάρος για τους περισσότερους στη χώρα μας.

Αφήνοντας για λίγο τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής που συγκλόνισαν τον κόσμο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, τον αιώνιο "Τσε", τα βιβλία που στην Ελλάδα ήρθαν για να δώσουν φως σχετικά με το αντάρτικο της Ουρουγουάης όπως το περίφημο "Οι Τουπαμάρος" του Ρεζίς Ντεμπρέ σε μετάφραση Βασίλη Βασιλικού που έχει χρησιμοποιηθεί και ως αποδεικτικό σε δίκες στη δημοκρατία μας, το βιβλίο "Τουπαμάρος-ημερολόγιο φυλακής" είναι ένα άξιο έργο που ανταποκρίνεται στην ανάγκη για μνήμη του τι σημαίνει να αντιστέκεσαι, να επιμένεις να μάχεσαι και στις χειρότερες συνθήκες για τις ιδέες και την αξιοπρέπειά σου. Στις σελίδες του εξελίσσεται η ιστορία των δύο- φυλακισμένων πλέον- ανταρτών πόλης. Μέσα απ'τον διάλογο τους αναδύεται "...ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρωπιά, στην ακεραιότητα του πολιτικού κρατούμενου. Είναι η αφήγηση της μακράς περιπέτειας του ανθρώπου στον αγώνα του κατά της βαρβαρότητας." όπως επισημαίνει και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, πολιτικός κρατούμενος ο ίδιος και μεταφραστής του βιβλίου.

Το βιβλίο εκδόθηκε πολύ πρόσφατατα, με πρόλογο του Εντουάρντο Γκαλεάνο και του μεταφραστή-όπου ο τελευταίος παραθέτει ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό ιστορικό των Τουπαμάρος-από τις εκδόσεις "Κουκίδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου