Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009

Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ


Ένα ανυπέρβλητο, κατά τη γνώμη μου βιβλίο, το οποίο παραθέτει την καλύτερη συνολική ανάπτυξη που υπάρχει ως τώρα της μαρξιστικής θεωρίας για την κοινωνία, την ιστορία της και τους νόμους κίνησής της. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για ένα πόνημα 958 σελίδων που καταπιάνεται με θέματα όπως η επιστημονικότητα του ιστορικού υλισμού, οι ιδιότητες της παραγωγής, οι παραγωγικές σχέσεις και δυνάμεις μέσα στην ιστορία, οι συνθήκες της υλικής ζωής της κοινωνίας, οι τάξεις και η ταξική πάλη, η σχέση κράτους-δικαίου, η μαρξιστική θεώρηση της επανάστασης, του πολέμου, του αποικισμού και του εθνικισμού, οι μορφές της κοινωνικής συνείδησης και πολλά άλλα που συμπληρώνουν τη μαρξιστική θεώρηση της κοινωνίας μέσα από το επιστημονικό της εργαλείο: τον ιστορικό υλισμό.

Με κύριο επιμελητή αλλά και συγγραφέα του μεγαλύτερου μέρους τον καθηγητή της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ Φ. Β. Κ ωνσταντίνοφ, στη συγγραφή του υπολοίπου συμμετείχαν οι Γ.Ε. Γκλέζερμαν (που πήρε μέρος και στην επιμέλεια), Γ. Μ. Γκακ, Μ. Δ. Κάμμαρι, Φ. Δ. Χρούστοφ, Π. Φ. Γιούντιν ενώ στην προετοιμασία των χειρογράφων και στην εκτύπωση βοήθησε ο Π. Α. Πάβελκιν.

Η ρωσική έκδοση έγινε το 1951-τον ίδιο χρόνο και η ελληνική από το εκδοτικό Νέα Ελλάδα" στον κολοφώνα. Η ελληνική έκδοση της ίδιας χρονιάς εκτός από ένα ενιαίο τόμο κυκλοφόρησε και σε 10 χωριστά τεύχη, προφανώς για διευκόλυνση οικονομική στην απόκτησή του από τους πολιτικούς πρόσφυγες αλλά κυριώτερα για να γίνει πιο ευκολοδιάβαστο και να διαδωθεί καλύτερα. Στον κατάλογο των βιβλίων που αποσύρθηκαν το 1956 δεν αναφέρεται γιατί προφανώς είχε εξαντληθεί.

Στον ελλαδικό χώρο έγινε μία και μοναδική ανατύπωση της έκδοσης του 1951 από τις εκδόσεις "Πορεία" το 1975. Έκτοτε δεν ξαναεκδόθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου