Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Ακαδημία Επιστημών ΕΣΣΔ - ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ


Από πολύ καιρό σκεφτόμουνα ότι το πρώτο βιβλίο που θα μπει εδώ θα είναι αυτό. Ο "ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ" , ένα συλλογικό έργο πάνω στην "...μοναδική επιστημονική επαναστατική" φιλοσοφική θεωρία όπως διαβάζει κανείς στην αρχή του έργου και σε γενική επιμέλεια του ακαδημαϊκού της Ακαδημίας Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ., Γ. Φ. Αλεξαντρόφ, αποτελεί την καλύτερη μεταφορά της κοσμοθεωρίας του εξεγερμένου προλεταριάτου σε ένα τόσο μικρό βιβλίο 440 σελίδων(πιστέψτε με, θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε τόμους ολόκληρους).

Μέσα στο βιβλίο αυτό αναλύονται σε απλοϊκή γλώσσα οι νόμοι της διαλεκτικής και η θεματολογία επικεντρώνεται στην καθολική σύνδεση και τον αλληλοκαθορισμό των αντικειμένων και των φαινομένων στη φύση και στην κοινωνία, την αντίθεση της διαλεκτικής προς τη μεταφυσική κοσμοθεωρία, την εξέλιξη ως πέρασμα των ποσοτικών αλλαγών σε ριζικές ποιοτικές ανάγκες, την εξέλιξη της πάλης των αντιθέτων, την υλικότητα του κόσμου και την αντικειμενικότητα των νομοτελειών της εξέλιξης της ύλης, την προτεραιότητα της ύλης έναντι της συνείδησης, της ριζικής αντίθεσης του υλισμού προς τον ιδεαλισμό.

Οι συγγραφείς από το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ. είναι αναλυτικά οι : Γ.Φ. Αλεξαντρόφ, Α.Β. Βοστρικόφ, Σ.Π. Ντούντελ, Ι.Β. Κουζνετσόφ. Μ.Α. Λεόνεφ, Β.Σ. Μολόντσοφ, Κ.Β. Μορόζ, Ν.Φ. Οβτσίνικοφ, Τ.Ι. Όιζερμαν, Ντ. Μ. Τρόσιν, Β.Π. Τσερτκόφ ενώ στην επιστημονική-οργανωτική δουλεία για ην προετοιμασία του βιβλίου πήρε μέρος η Β.Π. Στεμπκόφσκαγια.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά (φωτογραφία) έγινε το 1954 από το εκδοτικό "Νέα Ελλάδα" που είχε εγκατασταθεί στο Βουκουρέστι, εκδοτικό του ΚΚΕ στην υπερορία και το οποίο μετονομάστηκε σε "Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις" ως τη διάσπαση του 1968. Το βιβλίο ήταν μέσα στον κατάλογο με αυτά που αποσύρθηκαν το 1956 μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και την 6η ολομέλεια του ΚΚΕ.

Στην Ελλάδα πρωτοεκδόθηκε τη δεκαετία του 60' από τις εκδόσεις "Αναγνωστίδη" - ευτυχώς αυτούσιο από τη μετάφραση του Βουκουρεστίου καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο "Αναγνωστίδης" έχει τις χειρότερες μεταφράσεις μαρξιστικών έργων στη χώρα μας. Από τότε δεν επανεκδόθηκε. Στον κατάλογο είναι το Ν.43 στην κατηγορία Πολιτικη-κοινωνιολογία-φιλοσοφία.

3 σχόλια :

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επεσε στα χερια μας μια εκδοση του αναγνωστιδη με σκληρη βιβλιοδεσια και η μεταφραση ειναι αρκετα καλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Αναγνωστίδης το είχε βγάλει σε φωτοαναστατική αναπαραγωγή από την αρχική έκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή