Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναγνώστες

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009

Tο παλαιοβιβλιοπωλείο ξεκινά...

Κάποτε μόνο αγόραζα τα βιβλία. Ήμουν φοιτητής τότε και δεν είχα ιδέα τι συμβαίνει πίσω από το βιβλίο . Ποια ήταν η διαδικασία για να φτάσει είτε ένα καινούργιο, είτε ένα μεταχειρισμένο/παλιό βιβλίο στα χέρια ενός αναγνώστη...
Εδώ πρωτοεμφανίστηκε η περιέργεια μου για αυτές τις διαδικασίες-διαδρομές. Μπήκα λοιπόν στον πειρασμό για πολλούς λόγους. Ένας ήταν τα χρήματα. Τα βιβλία είναι ακριβά ακόμα και για τη φοιτητική τσέπη. Εξάλλου οι φοιτητές παρ'όλο που λόγω ιδιότητας θα έπρεπε να κατατάσσονται από τους πρώτους στο σεβασμό όποιου πουλά βιβλία κάτι τέτοιο δε συμβαίνει γιατί δε θεωρούνται τα "γερά πορτοφόλια" στο εν λόγω εμπόριο. Εξάλλου και οι φοιτητές οι ίδιοι άλλαξαν. Τα ενδιαφέροντά τους έχουν ήδη προ πολλού μετατοπιστεί αλλού. Δε παύουν όμως να είναι εκείνο το κομμάτι της νεολαίας (χωρίς να θέλω να το εξιδανικεύσω) που διαβάζει (όσοι διαβάζουν τουλάχιστον) με ένα κριτήριο πέρα από την πεπατημένη του εύπεπτου αναγνώσματος. Και αυτό τους κάνει να είναι σοβαροί αναγνώστες του μέλλοντος. Τους το εύχομαι τουλάχιστον.
Ένας άλλος είναι το κυνήγι του θησαυρού. Κι εδώ πάμε σε ένα θέμα τεράστιο: βιβλία εξαντλημένα. Βιβλία που η αγορά ανεβοκατεβάζει τις τιμές τους ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση (καπιταλισμό έχουμε εξάλλου, μη το ξεχνάμε αυτό). Ένα θέμα που θα το αναλύσω πιο διεξοδικά μιαν άλλη φορά.
Πέρα από το βιοπορισμό υπάρχει και ένας ακόμα λόγος :η ανησυχία. Η ανησυχία για τους τίτλους, τα παλαιοβιβλιοπωλεία και τις πηγές. Πολλοί με ρωτάνε που τα βρήκα τόσα βιβλία. Το θέμα δεν είναι το που. Το θέμα είναι πως και κυρίως γιατί τα βρήκα. Θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε άλλο. Επέλεξα αυτό συνειδητά όχι μόνο σαν αναγνώστης ούτε σαν ένας "bookhunter" που γυαλίζει το μάτι του στη θέα του "θησαυρού". Απλά είχα την αίσθηση ότι κάποιος πρέπει να το κάνει και πρέπει να το κάνει σωστά. Αυτό το τελευταίο δε ξέρω αν το πέτυχα αλλά ξέρω ότι κάποιοι μάθανε πράγματα από μένα, καποιοι "ανησυχήσανε" κι αυτοί λίγο παραπάνω και ψάξανε καλύτερα τα διαβάσματά τους.
Έχω πολύ δρόμο ακόμα. Όταν πριν από 5 χρόνια ξεκίνησα αυτή την περιπέτεια δεν ήξερα που θα καταλήξει.Θα δούμε...


Προς το παρόν ξεκινάω και διαδικτυακά ένα μοναχικό αρχικά περίπατο στα βιβλία.
Τα παλιά, τα μεταχειρισμένα αλλά και τα καινούργια.
το link για τον κατάλογο είναι εδώ

Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου